Niçin Arabuluculuk?
Kişilerin çalışma, ticaret veya özel hayatlarında karşılaştıkları seçeneklerden birini seçmek konusunda bireysel özgürlükleri bulunmaktadır. Kişilerin üzerinde serbestçe tasarrufta bulunacakları bu konularla ilgili karşılaşabilecekleri uyuşmazlıklarını çözmek konusunda da kişilerin özgürlükleri olmalı, kişilerin tercihlerini/menfaatlerini bu uyuşmazlıkların çözümünde de aktif olarak kullanmaları için fırsatları olmalıdır.
Kişilerin çalışma veya ticari hayatlarında alışkanlıkları vardır. Örneğin bir tacir mal veya hizmet aldığı veya sattığı partnerini değiştirmek konusunda çekingen davranacak; yeni bir partner bulma, değerlendirme, sonuçlarını gözlemleme konularında çekingen davranacak; gerçekten değiştirmesi gerekmiyorsa ticari partnerini değiştirmeyecektir.
Hayatın göz ardı edemeyeceğimiz en büyük gerçeklerinden biri çatışma ve uyuşmazlıktır. Her tercihin/menfaatin olduğu yerde çatışma çıkacak, uyuşmazlık oluşacaktır. Kişilerin çatışma/uyuşmazlık çıkmasını engelleyici ve uyuşmazlık ortaya çıktıktan sonra bu uyuşmazlıkların nasıl giderilebileceğine dair düzenlemeler yapması mümkün ve olması gerekendir. Buna rağmen taraflar arasında çatışma/uyuşmazlık çıkabilir ve taraflar bu uyuşmazlıklarını aralarındaki sözleşmelere göre çözmekte zorlanabilirler.
Kişilerin yüksek bir makama şikayet etme veya başka bir makam tarafından haklılığının tasdik edilmesi psikolojik ihtiyacıdır. Uyuşmazlık sahibi birçok taraf esasında bu psikolojik ihtiyacını gidermek istemekte hak/menfaat dengesini kuramamaktadır.
Yine çatışma/uyuşmazlık taraflarının çözüm bulmak için iletişime hiç yada sağlıklı bir şekilde geçememeleri de ayrı bir problemdir. Konuşularak halledilebilecek birçok konu, sağlıklı iletişim kanalları bulunamadığı için çözümsüz kalmakta ve uyuşmazlık olarak sorun yumağı haline gelmektedir.
Bütün bu açılardan bakıldığında uyuşmazlık sahibi kişilerin psikolojik ihtiyaçlarını gözetebilecek, hak/menfaat dengesini kurabilecekleri hem de sağlıklı bir iletişim yöntemi olan arabuluculuk süreci, taraflar açısından uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir alternatiftir.
Ticari hayatta birlikte iş yapan firmalar birbirlerini çözüm ortağı olarak görmektedirler. Sağlıklı iletişimle uyuşmazlıkların giderilmesi konusunda da çözüm ortaklığı olunması halinde ticari ilişkiler devam edecek, çalışma barışı sağlanacak ve toplam daha mutlu bireylerden oluşacaktır.
Kazan/Kazan olarak tanıtılan arabuluculuk kurumu tarafların ve toplumun da kazandığı dostane bir uyuşmazlık çözüm yöntemi olduğundan mutlaka denenmelidir.